ترون نام بلاکچین استفاده شده برای یک پلتفرم غیرمتمرکز بوده و همچنین نام کوینهای اختصاصی این شبکه است. ترون یا تروینکس که در انگلیسی با نام Tronix شناخته شده و نماد آن نیز TRX است، متعلق به بنیاد Tron بوده که در مهرماه ۱۳۹۶ (سپتامبر سال ۲۰۱۷ میلادی) و در کشور سنگاپور راهاندازی شد.
ترون از تکنولوژی بلاکچین و شبکه نظیر به نظیر (P2P) استفاده کرده تا دست واسطهها را از دنیای تولید محتوا و دیتا قطع نماید. هدف از این پلتفرم غیر متمرکز، ارائهی محتوای مستقیم بین تولید کننده و مصرف کننده بوده که میتواند شامل بازی، محتوای متنی، محتوای ویدئویی و … باشد. گفته میشود که هدف ترون، غلبه بر انحصار ایجاد شده در شبکههای اجتماعی و فروشگاههای اینترنتی همانند اپل استور، گوگل پلی، آمازون و … است. البته مسئولین TRON اعلام کردهاند که قصد ندارند جای هیچ مجموعهای را بگیرند!
برای استفاده از خدمات بلاکچین ترون، باید از کوینهای اختصاصی این شبکه یا همان TRX استفاده کرد تا بتوان پروژههای شخصی را به کمک زیرساخت این مجموعه، راه اندازی کرد. شبکهای که این پلتفرم در اختیار کاربران قرار میدهد، بستر قراردادهای هوشمند و همچنین اپلیکیشنهای غیرمترمکز (dApps) را فراهم کرده و مهمتر از آن، کارمزدهای دریافتی برای استفاده از خدمات یا بسیار کم هستند و یا همانند انتقال رمزارز، کاملا صفر در نظر گرفته شدهاند.
فروردین ماه سال ۱۳۹۳، پروژهی ترون فعالیت خود را شروع کرد و نهایتا در سال ۱۳۹۶، بنیاد ترون توسط جاستین سان تاسیس شد. در اولین عرضهی اولیه عمومی (ICO) که در همان سال برگذار شد، این شبکه توانست با عرضه بخشی از ۱۰۰ میلیارد توکن، ۷۰ میلیون دلار سرمایه جذب کند. از مجموع توکنهای ارائه شده، ۴۰ میلیارد ترونیکس به صورت عمومی فروخته شد، ۱۵ میلیارد توکن به صورت اختصاصی فروخته شد و ۳۵ میلیارد توکن توسط بنیاد TRON ذخیره گردید. ۱۰ میلیارد توکن باقیمانده نیز در اختیار Peiwo قرار گرفته که در حقیقت، سرمایهگذار اولیهی این پروژه بوده است.
سان یوچن که با نام جاستین سان نیز شناخته میشود (Justin Sun)، کارآفرین چینی و متولد ۸ مرداد ۱۳۶۹ بوده که رزومه قابل قبولی در دنیای رمزارزها و بلاکچین دارد. وی موسس بنیاد TRON بوده و در حال حاضر نیز مدیر عامل این مجموعه است. وی توانسته بین سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۷ میلادی، دو مرتبه برندهی جایزهی “۳۰ زیر ۳۰” از مجله فربس در چین و دو مرتبه نیز در آسیا شود. وی یکی از همراهان مجموعه علی بابای چینی به ریاست جک ما بوده و در دانشگاههای معتبر آمریکا تحصیل کرده است.
جاستین سان پیش از راهاندازی شبکه TRON، مسئولیتهای نسبتا مهمی را در پروژهی موفق دیگر دنیای بلاکچینها با نام ریپل Ripple داشته و اپلیکیشن استریم Peiwo را نیز تاسیس کرده که در چین، نزدیک به ۱۰ میلیون کاربر دارد. سان در سال ۱۳۹۷ نیز مجموعه موفق BitTorrent را خریداری کرد. بیت تورنت، مجموعهای برای اشتراک نظیر به نظیر فایلها (از جمله فیلم) بوده که بدون سرور مرکزی و به کمک اعضای فعال خود، دایر است. ترکیب تکنولوژی TRON با کاربرد BitTorrent احتمالا اتفاق جالبی بوده که به کاربردیتر شدن دنیای بلاکچینها کمک خواهد کرد.
در راهاندازی اولیه، ترون از شبکه اتریوم استفاده میکرد و حتی در عرضه اولیه، سرمایهگذاران از کوینهای اتریوم برای خرید کوینهای این مجموعه استفاده کردند. اما در ۴ تیر سال ۱۳۹۷، ترون رسما از شبکه اختصاصی و انحصاری خود رونمایی کرد و توانست کارمزدهای انتقال رمزارز را به صفر کاهش دهد. پس از آن، انتقادات زیادی به این شبکه وارد شد و بسیاری معتقد بودند که ساختار شبکه ترون، تا حد بسیار زیادی از اتریوم الهام گرفته شده و حتی به نظر، بخشهای بسیاری را از اتریوم قرض گرفته است!
بلاکچین TRON از سیستم اجماع کار ارتقا یافته یا همان dPoS استفاده کرده که در آن، تنها ۲۷ نماینده اصلی وجود داشته که مسئول بررسی بلوکها و ثبت اطلاعات هستند. dPoS مخفف Delegated Proof-of-stake بوده که این سیستم، بسیار سریع، کم مصرف و بهینه بوده و قابلیت انجام ۲،۰۰۰ تراکنش در ثانیه را داشته و حتی گفته میشود که این ساز و کار میتواند تا ۱۰،۰۰۰ تراکنش را بدون هرگونه کارمزد برای تراکنش، اجرا کند. بهتر است بدانید که بیتکوین در هر ثانیه تنها ۳ تراکنش و اتریوم نیز تنها ۱۵ تراکنش را انجام میدهد. البته شبکه پولکادات نیز به عنوان نسل جدید بلاکچینها ادعا کرده که میتواند ۱ میلیون تراکنش در ثانیه را اجرا کند.
به دلیل کارمزدهای بسیار کم و حتی صفر، ترون به سرعت توانست بخشی از بازار اتریوم را در حوزهی قراردادهای هوشمند و میزبانی از اپلیکیشنهای غیرمتمرکز، بدست آورد. در ۱۴ مرداد سال ۱۴۰۰، رمزارز TRX رسما توانست رتبهی ۳۱ام را از نظر حجم مبادلات بدست بیاورد که بیانگر استقبال از کوینهای این مجموعه است.
همانند اتریوم، ترون نیز از مدل اکانت-محور استفاده کرده و تبادلات دادهای را از طریق سه لایه، ثبت میکند.
در این مدل اجماع، ۲۷ عضو غیر دائمی به عنوان نمایندهی اصلی یا همان Super Representative انتخاب شده که وظیفهی معتبرسازی تراکنشها و دادهها و تاریخچهی دادههای بلاکچین را برعهده دارند. این اعضا هر شش ساعت یکبار تغییر کرده و مجددا انتخاب میشوند (ممکن است همان اعضای قبلی مجددا انتخاب شوند، اما جایگاه این افراد، ثابت نیست). هر سه ثانیه یکبار، بلوک جدیدی اضافه شده و افرادی که در تایید کردن بلوک جدید نقش داشته باشند (همان نمایندگان اصلی)، مجموعا ۳۲ کوین ترون دریافت خواهد کرد. بنابراین، در طول سال، بیش از ۳۳۶ میلیون کوین به عنوان پاداش توزیع خواهد شد.
در کنار نمایندگان اصلی، سایر کاربران در این بلاکچین میتوانند سه نقش را برعهده بگیرند. نقش اول شامل نودها یا همان گرههای ناظر بوده، نقش دوم شامل نودهای کامل و نهایتا نودهای سالیدیتی. نودهای ناظر یا شاهد، بلوکهای جدید را پیشنهاد داده و در تصمیمگیریهای مربوط به پروتکل شرکت میکنند. نودهای کامل، وظیفهی انتشار تراکنشها و بلوکهای داده را برعهده دارند. نودهای سالیدیتی نیز باید بلوکهای دادهای را همگامسازی یا اصطلاحا سینک کرده و همچنین دسترسیهای API را فراهم کنند.
کسانیکه قصد دارند در انتخاب نمایندهی اصلی شرکت داشته باشند، باید چیزی با نام “قدرت ترونی” را در اختیار داشته باشند. قدرت ترونی معادل قفل کردن روزانه ۱ ترون بوده و هرچقدر که تعداد ترونهای قفل یا همان لاک شده افزایش یابد، قدرت ترونی فرد افزایش یافته و رای آن در انتخاب نمایندهی اصلی، افزایش خواهد یافت. بدین ترتیب، با لاک کردن این کوین میتوان تبدیل به یکی از کاندیداهای نمایندگان اصلی شده و از پاداش توزیع شده، استفاده کرد.
یکی از شبکههای محبوب برای انتقال رمزارزها و خصوصا رمزارز تتر، شبکه ترون یا همان TRC-20 بوده که هزینه تراکنش آن بسیار ناچیز است. در مرحله اول، شبکه TRON برروی همان ERC-20 یا شبکه اتریوم فعال بود که هنوز هم یکی از بالاترین میزان کارمزدها را برای تراکنشات در نظر میگیرد. شبکه اختصاصی ترون، همین شبکه TRC-20 بوده که نه تنها بسیار سریع (در انتقال تراکنشات و دادهها)، بلکه کارمزد آن نیز ناچیز است. در کنار این شبکه، شبکه TRC-10 نیز برای همین مجموعه بوده که تراکنشهای نیازی به پردازش شدن توسط ماشین مجازی ترون را ندارد. برای مثال، در پلتفرم بیت تورنت که نیازی به منطق ماشین مجازی وجود نداشته و صرفا فایلها در جال جابجایی هستند، از شبکه TRC-10 استفاده شده است.
این شبکه، نه تنها سریع و کم کارمزد است، بلکه مزایای زیر را نیز دارد:
همانگونه که متوجه شدید، نگهداری یا حتی فریز کردن ترون باعث دریافت پاداش نشده و عملا خبری از مشارکت در بلاکچین (یا همان ماین کردن) وجود ندارد. تنها نحوه دریافت پاداش این است که یکی از ۲۷ عضو اصلی مکانیزم اجماع باشید که عملا دور از ذهن به نظر میرسد. یکی از اعضای مهم این مجموعه با نام لوسین چن (Lucien Chen) که سمت CTO یا همان افسر ارشد تکنولوژی را بر عهده داشت، کاملا رسمی از این پروژه جدا شد. وی بیان کرد که اگرچه ماهیت ترون غیرمتمرکز است، اما به سادگی میتوان متوجه شد که ۹۰ درصد آرای شرکت کننده برای انتخاب اعضای اصلی، از سیستمها و مجموعههای متمرکز داده شده و همین امر باعث از بین رفتن ویژگی غیرمتمرکز ترون شده است.
احتمالا منظور لوسین چن، همین ساختار لاک کردن ترون برای رای گیریهای انتخاب نمایندگان اصلی بوده و دلیل جدا شدن وی نیز همین امر باشد.
ترون یکی از رمزارزهای شناخته شده بوده که تقریبا در تمامی صرافیهای دیجیتال و صرافیهای رمزارز معتبر جهانی، لیست شده است. از میان صرافیهای معتبر جهانی که محل مناسبی برای خرید این کوین هستند، میتوان به بایننس، بیتترکس، آپبیت، بیتفینکس، پیت، کوینکس، کوکوین و … اشاره کرد. در میان صرافیهای رمزارز ایرانی نیز نامهایی همانند نوبیتکس، اوکی اکسچنج، والکس و … به چشم میخورد.
مجموعه کارتی شو افتخار دارد که این رمزارز را هم برای خرید و هم برای فروش، در پنل خود ارائه کرده است. صرافی دیجیتال کارتی شو، ده رمزارز اصلی جهانی را در لیست رمزارزهای خود ارائه کرده تا کاربران بتوانند به سادگی، آنها را خریداری کرده و یا بفروشند. قیمت ترون بر مبنای قیمت آن در بازارهای جهانی و همچنین با توجه به قیمت دلار مشخص شده و به دلیل تراکنش بسیار اندک انتقال، شما میتوانید ترون خریداری شده را به هر والت و آدرسی که مد نظر شما باشد، انتقال دهید.
تقریبا تمامی والتهای اصلی در سطح جهانی، امکان نگهداری از این کوین را داشته و علاوه بر آن، امکان انتقال رمزارزها بر بستر شبکه TRC-20 را نیز به دلیل کارمزدها اندک، فراهم کردهاند. از جمله اصلیترین والتهای معتبر با قابلیت پتشیبانی از TRX میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
هدف از تاسیس و به روزرسانی بلاکچین ترون، ایجاد محیطی غیرمتمرکز برای ارائهی محتوا به صورت مستقیم بین تولید کننده و کاربر است. با این حساب، ترون ممکن است در آینده بتواند نتفلیکس، هولو، آمازون و سایر غولهای رسانهای آنلاین دنیا را کنار زده و ارتباط میان تولید کننده و مصرف کننده را تسهیل نماید. همکاری با مجموعه بیت تورنت نیز اولین قدم اجرایی در دستیابی به این هدف بوده که به نظر، بدون نقص اجرا شده است. همچنین مدیریت بنیاد TRON نیز جزو افراد با استعداد جهانی بوده که انتظار میرود آیندهی درخشانی را برای مجموعه به همراه داشته باشد.
اما پاسخ به این سوال که آیا ترون ارزش خرید یا سرمایه گذاری دارد، کار آسانی نبوده و قطعا نمیتوان جواب صحیحی برای آن پیدا کرد. فقط میتوان مطمئن بود که چشمانداز این رمزارز بر اساس شواهد موجود، مثبت بوده و میتواند بخشی از سبد سرمایهگذاری باشد. همچنین، TRON به دلیل فراهم کردن بستر قراردادهای هوشمند و زمینهی فعالیت اپلیکیشنهای غیرمتمرکز، پتانسیل خوبی برای رشد سایر پروژهها فراهم کرده و احتمالا میتواند همراه با پروژههای زیرمجموعه خود، ارزش خود را بالاتر ببرد.
برای خرید ترون کافی است که وارد پنل کاربری خود شده، و از لیست خرید از کارتی شو، رمزارز TRX را انتخاب نمایید. سپس میزان مد نظر را وارد کرده و همچنین آدرس والت خود را وارد نمایید. سپس قیمت ریالی آن به شما نمایش داده شده و بعد از پرداخت، رمزارز شما به سرعت به آدرس اعلام شده، انتقال داده خواهد شد.
طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران، خرید و فروش رمزارزها بدون احراز هویت کاربران، غیرقانونی بوده و با مجموعهای که خدمات خود را بدون احراز هویت ارائه کنند، برخورد قانونی خواهد شد. بهتر است بدانید که تمامی کسب و کارهای قانونی در حوزهی پرداخت و خدمات رمزارزها، باید کاربران خود را احراز هویت نمایند. شما نیز بهتر است تنها از سایتهایی خرید خود را انجام داده که قانونی بوده و بتوانید به آنها اعتماد نمایید. کارتی شو فرآیند احراز هویت را بسیار ساده کرده و تنها کافی است تصویر مدرک هویتی خود را ارسال نموده و یک شماره حساب بانکی معرفی کنید. در کمتر از ۳ دقیقه، حساب برنزی کارتی شو در اختیار شما قرار گرفته و میتوانید سفارشات خود را به صورت آنی دنبال نمایید.
بدون دیدگاه